logo

Nerezová či mosazná opasková spona

Opaskové přezky a spony, které nejčastěji používám k výrobě kožených opasků.

V současné době vyrábím nejvíce opasků s nerezovou sponou. Konkrétně černý kožený opasek 40 mm široký do pásnkých jeansů, či jiných volnočasových kalhot. Hned za ním následuje černý společenský opasek 35 mm široký vhodný právě do společenských kalhot. Ideální k na pracovní schůzku nebo přímo do kalhot k obleku.

Na obrázku níže vlevo je nerezová přezka na opasek 40 mm a další je nerezová přezka 35 mm.

nerezová spona.jpg nerezová přezka.jpg

Oblíbené jsou i varianty hnědý kožený opasek s nerez sponou do jeansů a hnědý společenský opasek.

Kožený opasek s mosaznou přezkou

Kromě nerezových spon se při výrobě opasků často uplatňují i spony z mosazi, které mají lesklou zlatavou barvu. Mosazná spona časem patinuje a stárne tzv. do krásy. Výborně se hodí v kombinaci s hnědou barvou kůže.

mosazná spona.jpg mosazná přezka.jpg

Kožený opasek s kovanou přezkou

Poslední varianta oblíbená zejména u šermířů či zájemců o středověké kostýmové doplňky je ručně šitý kožený opasek s kovanou sponou.

Kovaná spona je vykována ručně, pouze za pomoci kladiva, kovadliny a kovářské výhně. Je určena pro řemen široký 40 mm. Ideální opasek pro sepnutí dobového pláště a nošení Tašvice či kožené čutory na opasku.

kovaná přezka.jpg

publikováno: 07.02.2022



Rok 2021

Lehce opožděné ohlédnutí za loňským rokem.

Eshop s názvem Tomova Dílna jsem založil pro vlastní produkty, které sám vyrábím, přetvářím, či dále upravuji.

Pro budování osobních vztahů se zákazníky a tvorby povědomí o značce Tomova Dílna jsem společně s kamarádem z Blue Clover Fashion objel několik prodejních akcí s naším stánkem.

Vyrábím především výrobky ze dřeva a kůže. Z kůže to jsou zejména kožené opasky, obojky a vodítka, kožené zápisníky a doplňky ke kostýmu. Ze dřeva pak zápisníky či gravírované plakety pro meče s tématickým gravírováním.

S těmito a dalšími výrobky jsem se zúčastnil stánkového prodeje na dobovém jarmarku doprovázející historickou bitvu v Kolíně. Velký zájem byl především o kožené doplňky ke kostýmům a také kožené opasky.

Historická Bitva Kolín Bitva Kolín

Další povedená akce kterou jsme se zúčastnili a na kterou opět letos rádi vyrazíme byla Mezinárodní výstava nožů v Příbrami. Zde byl velký zájem o opasky a také o obtahovací řemeny pro údržbu ostří nože. Zaprášilo se také po balzámech na údržbu kožených produktů.

Výstava nožů Příbram Fler Jarmark

Večer byl také velice pohodový, sedělo se u ohně a hodovalo se a povídalo. Velice dobrá nálada a fajn kolektiv.

Podzimní FlerJarmark v Kolíně byla další prodejní akce na kterou jsem přijel. Akci hodnotím kladně, ale přeci jen mám radši venkovní tématické akce. Zájem byl o opasky a dřevěné zápisníky.

Poslední loňská prodejní akce, které jsme se zúčastnili byly Vánoční trhy Kutná Hora. Musím přiznat, že jsem od tohoto stánkového prodeje čekal více. Ale ztrátové to nebylo. Zde byl zájem o obojky, opasky a náramky.

Jarmark Kutná Hora Vánoční trhy Kutná Hora

Eshop jsme zatím nechal běžet bez online reklamy. Pár postů na sociální sítě, tak online prodej zatím pokulhával za stánkovým prodejem. Přesto bylo před Vánoci práce dost. Zakázková výroba, ražba a gravírování výrobků byla na denním programu.

publikováno: 03.02.2022



Dřevěný zápisník

Fantasy zápisník ryze české výroby velikosti A5 (210×148 mm). Obsahuje 55 listů čistého bílého papíru gramáže 80 g/m, který jen čeká, až ponese příběh svého nového majitele. Blok je lehký, stylový a jedinečný, jelikož ho nikde jinde v ČR nenajdete. Každý kus je originál, který si jeho vlastník navíc může dotvořit k obrazu svému.

Dřevěný zápisník Dřevěný blok

Desky jsou vyrobeny z pevné dřevěné překližky, která ochrání vaše poznámky před zmuchláním a znehodnocením. Psaní i výtvarná tvorba Vám díky tvrdému podkladu půjdou jedna báseň. Dřevo lze navíc napustit lazurou či lakem a získat tak sytější odstíny i ochranu před poškozením. V případě, že se po čase začnou na vašem zápisníku objevovat rýhy od vnějšího opotřebení, lze jej brusným papírem vyhladit zpět do původní krásy.

Díky kroužkové vazbě není problém poté, co je kapacita zápisníku zaplněna, popsaný papír vyjmout a vložit nové čisté listy. Zápisník Vás tak může na Vašich dobrodružstvích provázet skutečně řadu let .

publikováno: 29.12.2021



Jak vybrat správnou velikost opasku

Návod na zvolení správné velikosti pásku.

Velikost opasku, kterou je potřeba uvést při objednávce vlastně obvod pasu v místě nošení opasku. Nejsnažší je vzít starší opasek a změřit vzdálenost od začátku spony až po nejpoužívanější dírku. Následně opasek vyrobím tak aby Vámi dodaný rozměr byl dle obrázku níže.

Správná délka opasku

Některé opasky vyrábím se 6 dírkami. V tomto případě opasek vyrobím tak aby požadovaný rozměr byl na 4 díkru od špičky opasku. (pokud není jiný požadavek.

publikováno: 23.11.2021





Registrace | Přihlášení